A szórólapok hosszú idő óta az egyik leghatékonyabb marketingeszközök közé tartozik. Színes, vonzó megjelenésükkel, könnyű hordozhatóságukkal és rendkívül sokoldalú felhasználhatóságukkal figyelemfelkeltő módon terjeszthetők. Azonban, ha szeretnénk, hogy szórólapjaink kitűnjenek a tömegből, fontos megértenünk a szórólap méretek és formák különbségeit és funkciójukat. Ebben a cikkben felfedezzük a leggyakoribb szórólap méreteket, valamint a különböző típusokat és a hatékony terjesztési módszereket.

Leggyakoribb szórólap méretek 2024-ben

A szórólapok hosszú idő óta az egyik leghatékonyabb marketingeszközök közé tartozik. Színes, vonzó megjelenésükkel, könnyű hordozhatóságukkal és rendkívül sokoldalú felhasználhatóságukkal figyelemfelkeltő módon terjeszthetők. Azonban, ha szeretnénk, hogy szórólapjaink kitűnjenek a tömegből, fontos megértenünk a szórólap méretek és formák különbségeit és funkciójukat. Ebben a cikkben felfedezzük a leggyakoribb szórólap méreteket, valamint a különböző típusokat és a hatékony terjesztési módszereket.

Leggyakoribb szórólap méretek

A szórólapok készítése során számos méret közül választhatunk, azonban vannak olyan méretek, amelyek kiemelkednek a tömegből.
A leggyakoribb szórólap méretek:

• A4 – 210×297 mm
• A5 – 148×210 mm
• A6 – 105×148 mm
• LA4 – 99×210 mm

szórólap méretek

Az A4-es méret (210 x 297 mm) nagyobb területet biztosít információk és grafikák megjelenítésére. Ez az ideális választás, ha részletes leírást szeretnénk adni termékünkről vagy szolgáltatásunkra. Ennél a méretnél érdemes elgondolkodni a hajtott kivitelen, hiszen így a közölni kívánt információkat jobban tagolhatjuk és a mérete is szimpatikusabb lehet a célközönség számára.

Az A5-ös méret (148 x 210 mm) kicsit kisebb, így könnyebben hordozható, és még mindig elegendő helyet biztosít a fontos üzenetek és képek számára. Ez a legáltalánosabban elterjedt, mivel ideálisan kézre áll, nem foglal sok helyet és a gyártása is költséghatékonyabb.
Az A6-os méret (105 x 148 mm) pedig a legkisebbek közé tartozik, de a kis mérete ellenére is hatékonyan lehet használni, különösen rövid és tömör információk megosztására; szlogenek, imázsképek közvetítésére.

Az LA4-es ideális méret szintén rövid, tömör üzenetek közvetítésére szolgál. Remekül alkalmazható egy adott akció népszerűsítésre vagy a márkaismertség növelésére egy egyszerű imázsképpel és logóval. Könnyen osztogatható utcai szórólapozás alkalmával és direkt marketing eszközként is ideális, lévén a mérete a francia borítékhoz igazodik.

Egy vagy több oldalas?

Az egyoldalas szórólapok a legelterjedtebb formát képviselik. Ezek a szórólapok egyszerűek és könnyen olvashatóak, mivel az információ egy oldalon található. A leggyakrabban használt méretek közé tartoznak az A4-es és az A5-ös méretek. Az A4-es egyoldalas szórólapok lehetővé teszik, hogy bővebb információkat adjunk át, például termékfunkciókat vagy szolgáltatásokat részletesen bemutassunk. Az A5-ös méretű egyoldalas szórólapok már kisebbek, de még mindig elegendő helyet biztosítanak a lényeges információk számára. Az egyoldalas nyomtatás költségei jóval kisebbek, mint a mindkét oldalon nyomott kivitelé, azonban a hatékonyságuk tekintetében valamivel elmaradnak a kétoldalas kiviteltől.

A kétoldalas kivitel több teret a kreatív fantáziadús kidolgozására. Jól funkcionál például egy olyan kivitel, ahol az egyik oldalon egy általános imázskép kap helyet a márka és a szlogen mellett, esetleg egy rövid, egy mondatos összefoglaló, a hátoldalon pedig bővebben kibontva a lényegi információk.

Az A4-es hajtogatott szórólapok általában négy vagy hat oldalból állnak, amelyeket egyenlő részekre osztják az A4-es felületet. Leggyakoribb megoldás, a hatoldalas leporelló hajtás, ahol 1-1 oldal LA4-es méretű (99×210 mm). Ez lehetővé teszi, hogy az információk logikus sorrendben jelenjenek meg, és könnyen áttekinthetőek legyenek. Az egyes oldalakat különböző módon lehet elrendezni, például használhatunk nagyobb méretű képeket és rövidebb szövegeket a címoldalon, míg a belső oldalakon részletesebb információkat adhatunk meg.

szórólap szabvány méretek és hajtás

Ezen kívül léteznek olyan szórólapok is, amelyek négyzet alakúak vagy egyéb szokatlan formájúak. Ezek az egyedi formátumok különösen figyelemfelkeltőek lehetnek, mivel kiemelkednek a hagyományos szórólapok közül. Az ilyen szórólapok különösen alkalmasak a kreatív vagy design-orientált vállalkozások számára, akik szeretnék, hogy a szóróanyaguk kitűnjön és emlékezetes legyen a célcsoport számára.

Gyakori szórólap méretek és terjesztésük – A5, A6

A mindennapokban legtöbbször A5-ös és A6-os szórólapokkal találkozhatunk. Könnyen kézbe vehetők és gyorsan átolvashatók, hatékonyan terjeszthetők, azonban a terjesztés módjában megfigyelhetők különbségek.

Az A5 szórólap méretéből adódóan (210x 148 mm) remekül alkalmazható reklámozáshoz, direkt marketinghez. Az alábbi módokon terjesztik leggyakrabban:

 1. Rendezvények, expo-k, kiállítások
  Egy konferencián, vagy kiállításon a pultra, vagy állványra helyezett szórólap fontos kellék. A résztvevők gyakran sietnek és nincs hosszabb idejük személyesen tájékozódni, viszont egy figyelemfelkeltő szóróanyag átadásával a márka/üzenet hatékonyan továbbítható.
 2. Postládába helyezés
  Helyi ügyfelek elérésének kiváló módja egy, a postaládába helyezett reklámanyag. A potenciális érdeklődők jó eséllyel veszik kézbe és olvassák el az így terjesztett szórólapokat.
 3. Szélvédőre helyezés
  A módszer nagyon hasonló a postaládába helyezéshez. Itt azonban fontos figyelembe venni, hogy a szóróanyagnak tartósabbnak, időjárásállónak kell lennie.
 4. Nyilvános terjesztés
  A szórólapozás a mai napig gyakori jelenség. Egy szimpatikus hostess alkalmazásával nagyobb eséllyel veszi át a járókelő a reklámanyagot és pozitívabb benyomás alakul ki benne a márkát illetően.

Az A6-os szórólap méret a A5 fele, ezért gyakran túl kicsinek ítélik meg a reklámozáshoz. Valójában azonban számos helyen remekül alkalmazható.

 1. Hirdetőtáblákon
  Sok nyilvános helyen helyeznek ki hirdetőtáblákat, jellemzően olyan pontokra, ahol az emberek hosszabb időt töltenek (klubok, szórakozóhelyek, bolti kasszák).
 2. Kuponakciók során
  A vállalkozás jellegétől függően szóba jöhet kedvezményre jogosító kupon nyilvános terjesztése a vásárlás ösztönzésére. Ebben az esetben a kisebb méret jobban alkalmazható.
 3. Mellékletként
  Megrendelés, vagy postai küldemény mellékleteként könnyen elhelyezhető egy kisebb méretű szórólap.

  A szórólapok elterjedésének fő oka a hatékonyságukban rejlik. A megfelelően kiválasztott méret és forma lehetővé teszi, hogy hatékonyan kommunikáljunk az üzenetünkkel, és felkeltsük a célcsoport érdeklődését. A szórólapok személyes és tapintható élményt nyújtanak, ami segít a vállalkozásnak kiemelkedni a digitális reklámozás zajából. Továbbá, könnyen szétoszthatók közösségi eseményeken, kiállításokon, boltokban vagy postán, és a címzettek személyesen átvehetik és átolvashatják az információkat a saját időbeosztásuk szerint.

A szórólapok használatakor fontos megfontolni a célközönség preferenciáit és viselkedését. Ha például fiatalabb korosztályt célzunk meg, akik nagyrészt digitális eszközöket használnak, akkor érdemes lehet az online terjesztési formákat is fontolóra venni, például e-szórólapokat vagy QR kódokat, amelyekhez további információk vagy ajánlatok kapcsolódhatnak. Az idősebb korosztály esetében viszont a hagyományos, nyomtatott szórólapok hatékonyabbak lehetnek.

Fontos megjegyezni, hogy a szórólapok készítésekor a megfelelő grafika és dizájn kulcsfontosságú. A vonzó és professzionális megjelenés segít felkelteni az érdeklődést és megragadni a figyelmet. Használjon élénk színeket, kreatív betűtípusokat és minőségi képeket, amelyek illusztrálják a terméket vagy szolgáltatást, valamint segítik az üzenet hatékony közvetítését.

Végül, de nem utolsósorban, fontos a szórólapok eredményeinek és hatékonyságának nyomon követése. A lehető legjobb eredmények elérése érdekében figyelje a terjesztési helyeket, kövesse nyomon a visszajelzéseket és a válaszokat, és mérje fel, hogy mennyire sikeres volt a szórólap kampány a célkitűzések szempontjából. Ez lehetővé teszi a továbbfejlesztést és az optimalizálást a jövőbeli kampányok számára.

A szórólapok terjesztése is kulcsfontosságú szerepet játszik a hatékonyságukban. Az elhelyezés helyének megfelelő kiválasztása nagyban befolyásolhatja a szórólapok hatékonyságát. Gondolkodjunk stratégikusan: helyezzük el a szórólapokat olyan helyeken, ahol a célcsoport gyakran tartózkodik vagy figyelmet fordít az információkra. Például, élelmiszerboltokban, kávézókban, turisztikai irodákban vagy más közösségi terekben.

Az online terjesztési módszerek is hatékonyak lehetnek, például a weboldalunkon vagy a közösségi média platformokon keresztül. Készítsünk letölthető verziókat vagy osszuk meg a szórólapokat online csoportokban vagy fórumokon.

Mire érdemes figyelni?

Összefoglalva, a szórólapok sokoldalú és hatékony eszközök a vállalkozások számára, hogy kommunikáljanak a célközönséggel. A megfelelő szórólap méretek és terjesztési formák kiválasztása kiemelkedő fontosságú. Az A4, A5 és A6 méretek gyakran használtak, és megfelelő helyet biztosítanak a fontos üzenetek és grafikák számára. Az egyoldalas szórólapok egyszerűek és könnyen olvashatóak, míg a több oldalasak több információt és részletesebb leírást nyújtanak. A kreatív formák és egyedi szórólapok kiemelkednek a tömegből, és emlékezetessé teszik az üzenetet. A szórólapok hatékonyak, mert személyes és tapintható élményt nyújtanak, könnyen terjeszthetők és azonnali hatást gyakorolhatnak a célcsoportra.