NYOMDAI ALAPFOGALMAK

Nyomdai technológiák, alapfogalmak, méretek, nyomtatás, CMYK, pantone színek

Keressen bennünket telefonon + 36 1 336-1818, vagy kérjen ajánlatot

Az itt leírtak a nyomdaiparban járatlan embereknek nyút segítséget, nem szakembereknek szól!

Ablakos boríték
A boríték előoldalán a jobb alsó sarokban fóliával takart ablak található, így látható válik a levélre írt címzés. Boríték nyomtatás az ablakos és az ablak nélküli borítéknál is lehetséges.

Álló boríték
A rövidebb oldalán nyíló borítékot tasaknak nevezzük. Legelterjedtebb fajtája a legelterjedtebb a TC4 tasak. Több A4-es nyomtatvány (levélpapír, számlalevél) befogadására alkalmas.

Biegelés
Törésre hajlamos, merev, vastag papírok meghajtását és könnyebb záródását biztosító művelet a hajtás vonalában. Dobozok, prospektusok, dossziék, több oldalas üdvözlőlapok estében használatos.

Boríték
A boríték lehet ablakos, vagy ablak nélküli, zárás módja szerint enyvezett, szilikonos vagy öntapadós, az legelterjedtebb borítékok: LC6 sziklikonos boríték, LA4 sziklikonos boríték, LC5 boríték, TC4 tasak(boríték).

Borítékolás
A küldemény(ek) borítékba helyezését jelenti. A borítékolás lehet kézi és gépi.  A borítékológépek többsége a gépi borítékoláshoz LC6/5 boríték használ, ez az LA4 (francia) borítéknál kicsit nagyobb méretű.

Brosúra
Kisebb terjedelmű, általában irkafűzött kiadvány más néven prospektus vagy füzet

CMYK (cian, magenta, yellow, black) nyomtatás
Más néven négyszínnyomás, a színes nyomatokat a négy alapszín segítségével lehet megjeleníteni, illetve kinyomni. Nagyítóval vizsgálva bármely színes nyomdai terméket, láthatjuk, hogy egy színes felület ennek a négy színnek a keveredése alkotja. A nyomtatás készülhet digitális nyomdában vagy ofszet nyomdában is.

Cromalin (proof)
Régebben levilágított filmekről készített, a kolor (CMYK) nyomtatás színhelyességéhez szükséges ellenőrző nyomat, ma már a digitális nyomatot használják ellenőrzésre. A színhelyes nyomat alapján tudja ellenőrni az ügyfél a nyomdai kivitelezés színhelyességét.

Direkt szín
A nyomdaiparban használatos szín kódok (Panton) alapján meghatározott szín. Direkt színes nyomtatást ofszet nyomdákban lehetséges, a digitális nyomdákban a direkt színekhez hasonló színt tudnak előállítani.

Dombornyomtatás
Olyan eljárás, amelynek célja a betűk, rajzok kidomborítása a papír felületéből.

Fekvő formátum
Fekvő téglalap alakú kiadvány.

Felületkezelés
Ez jelenthet fóliázást, lakkozást, ami tetszetős megjelenést ad a nyomdai terméknek, emellett meggátolja a festék sérülését, és tartósabbá is teszi. Fényes vagy matt változatban létezik. Mindkét esetben ez jelentheti a teljes felület bevonását, de alkalmazható kisebb felületen például egy grafika vagy kép kiemeléséhez is, ebben az estben formalakkozásról beszélünk.

Formalakk
Egy kép vagy grafika kiemelésére szolgáló technológia, nagyon látványossá teszi a nyomatot.

Gerinc
Könyvek, folyóiratok, gyűrűs mappák, dossziék, tömbök nyitási oldalával szemben levő részének megnevezése. A gerinc méret a kiadvány vastagságát jelenti (pl. egy könyv vastagsága miliméterben).

Grammsúly
A papír vastagságát az egy négyzetméterre eső grammsúllyal jellemzik.

Irkafűzés
A kiadvány gerincén elhelyezett két vagy több kapocs, amely a kiadvány összefogását szolgálja, tulajdonképpen a nyomtatvány tűzőgéppel való rögzítését jelenti.

Íves nyomás
Ívre vágott papírra történő nyomtatás. Az ofszet nyomdákban és a digitális nyomdákban ez a legelterjedtebb nyomtatási forma.

Korrektúrázás
A grafika tervezés, nyomdai előkészítés termékének nyomtatás előtti javítási és jóváhagyási folyamata a nyomda és a megrendelő között.

Kötészet
Nyomás utáni nyomdai műveletek: vágás, hajtogatás, fóliázás, stancolás, biegelés, riccelés, ragasztás, lyukasztás, sorszámozás, összehordás, cérnafűzés, irkafűzés, táblakészítés, ragasztókötés, spirálozás, stb.

Laminálás
A  nyomdai termék mindkét oldalának fóliával történő bevonását jelenti. Laminálhatunk névjegykártya mérettől akár A3-as méretig. Kétféle laminálás létezik a gyengébb minőségű hideg, illetve a jobb minőségű meleglaminálás. A laminált nyomatok jobban ellenállnak a különböző környezeti, és használatból eredő hatásoknak.

Layout
Angol szó, tervezetet jelent, gyakorlatilag egy vázlat, ami alapján a kialakitásra kerül a végleges forma. A layout a korrektúrázás része.

Mutáció
A grafika részleges módosítását jelenti. Például egy grafikának különböző méretre való igazítását jelenti.

Műnyomó papír
Az egyik legigényesebb nyomópapír fajta. Mindkét oldalon bevonattal készült papír, szebb nyomatot, jobb tapintást és tartást eredményez az ofszet papírhoz képest.

Ofszet lakkozás
Megvédi a nyomott felületet és megakadályozza a nyomdai festék elkenődését.

Ofszet nyomtatás
A papír ívekben kerül a nyomó gépbe és egy nyomólemez segítségével viszi fel a festéket a papírra.

Ofszet papír
Bevonat nélkül készülő papír, kevésbé szép a nyomat megjelenése, de kisebb árfekvésű a műnyomó papírhoz képest.

Példányszám
A kiadvány egyszerre megrendelt darabszáma.

Prégfóliázás
pl.: ezüst, arany

Prégelés
Az eljárás segítségével a papír felületét lehet kidomborítani. Domborítani lehet gyakorlatilag bármit szöveget, emblémát, képet és formát.

QR kód
A QR-kód (Quick Response-kód) egy vonalkód, ami tulajdonképpen pontokból álló kód.
Több adatot képes digitálisan tárolni a hagyományos vonalkódoknál: például az URL linkeket, szöveget, telefonszámot e-mail címet is. A QR kód leolvasásakor bármilyen irányból készülhet róla fénykép vagy szkennelt kép, a kód olvasó számára értelmezhető. Beolvasásához nem szükséges speciális leolvasó készülék. A QR kód beolvasása akár egy okostelefonra letöltött ingyenes applikáció/alkalmazás segítségével lehetséges.

RGB
A képernyőkön használt színképzési mód.

Riccelés
Öntapadó címke olyan bevágása, amely a címke hordozóját nem éri el. Ricceléssel érhető el, hogy a címkék a hordozó papírról egyenként leszedhetők legyenek.

Spirálozás
Kiadvány egyik kötési eljárása. Létezik különféle anyagú (műanyag vagy fém), különféle színű és átmérőjű spirál.

Stancolás
Egyedileg készített késformával a nyomatot a kívánt formára vághatják, illetve kívánt részek belőle kivághatók. Például ezzel az eljárással készíthető kör formájú szórólap vagy egy borosüveg különleges formájú nyakcímkéje.

Szabvány papírméret
A0 841 x 1189 mm, A1 594 x 841 mm, A2 420 x 594 mm, A3 297 x 420 mm, A4 210 x 297 mm, A5 148 x 210 mm, A6 105 x 148 mm
B0 1000 x 1400 mm, B1 700 x 1000 mm, B2 500 x 700 mm, B3 350 x 500 mm, B4 250 x 350 mm, B5 175 x 250 mm, B6 125 x 175 mm

Terjedelem
A kiadvány összes oldalának mennyisége. Például egy levélpapír vagy névjegykártya 2 oldalas.

UV lakk
Az ultraibolya sugárzás hatására száradó lakk, a papír felületének bevonására használható. Fényes, csillogása, felülete eltér a hordozó papírétól.

Keressen bennünket telefonon + 36 1 336-1818, vagy kérjen ajánlatot