A nyomdai árajánlat kérés összetett folyamat, mivel a nyomdai termékek készítésekor sok tényezőt kell figyelembe venni, hogy a végeredmény az elvárásoknak megfeleljen. Az ajánlat kérés során pontosan meg kell határozni, milyen igényeink vannak. Néhány nyomdai alapfogalommal érdemes tisztában lenni, mielőtt a nyomdákhoz fordulunk, így akár több kör felesleges e-mail váltástól, telefonos egyeztetéstől kíméljük meg magunkat. Ebben a cikkben áttekintjük, hogy milyen paramétereknek kell szerepelni egy nyomdai árajánlat kérésben, mit is jelentenek az alapfogalmak és a paraméterek változási hogyan befolyásolják az árakat.

nyomdai árajánlat kérés

Mire térjünk ki a nyomdai árajánlat kérésben? – Alapfogalmak

Még az alapfogalmak áttekintése előtt fontos kitérni arra, hogy az egyes nyomdai termékeket sok esetben nagyon eltérő paraméterek határozzák meg, mivel rengeteg különféle termék fut át a nyomdaiparon. Egészen más technikával is készül például egy logózott ruházati termék, mint egy több ezer darabos leporelló hajtott szórólap. A cikkben a papír alapú nyomdai gyártást vesszük alapul és a papírból készülő nyomdai termékek árajánlat kéréséhez nyújtunk segítséget.

Szóval a nulladik lépés a termék meghatározása. A jelen segédletet alapul veheti például jegyzetfüzet, papírtáska, névjegykártya, felírótábla, irattartó mappa, vagy épp boríték rendelése esetén.

1. Méret

Az első lépés az, hogy meghatározzuk a készülő anyag méretét. Majdnem minden termék esetében vannak szabvány méretek, amelyek egységesítik a gyártási folyamatot. A szórólap méretek esetében ilyen az A4, A5, vagy A6 méret.
Irattartó mappák esetében természetesen a legközismertebb A4-es lapokkal szoktak számolni, ebben az esetben viszont gyakran A4+-ként hivatkoznak a mappa méretére, mivel némi ráhagyással gyártják, hogy a lapok ne gyűrődjenek. A mappáknál fontos, hogy léteznek gerinc nélküli és gerinces változatban is. A gerincméret többnyire 3 mm, vagy 5 mm. Az 5 mm-es gerinccel rendelkező mappa kb. 40-50 db standard fénymásoló lap tárolására alkalmas.
A készülő dokumentum méretét a nyomdák többnyire mm-ben határozzák meg. A4-es dokumentum esetében egy így néz ki: A4 – 210 x 297 mm (ahol az 210 mm a lap szélessége, a 297 mm a lap magassága, tehát a dokumentum álló formátumú).
Bizonyos termékeknél (pl.: papírtáskák) bejön egy plusz méretbeli tényező, ez padig a talpszélesség. A talpszélesség a papírtáska alsó részének szélességét adja. A papírtáska méretek a következőképpen szokás megadni: 230 x 350 x 100 mm (szélesség x magasság x talpszélesség)

2. Papírvastagság és típus

A papír minősége és vastagsága szintén fontos tényező. A kívánt anyaghoz és funkcióhoz megfelelő papírt kell választani. A papír vastagságát a grammsúly határozza meg, ezt g/m2 mértékegységgel szokás megadni. A normál A4-es fénymásoló papír vastagsága 80 g/m2. Összehasonlításképp egy standard névjegykártya 300 g/m2-es műnyomó papírra készül.
A papírvastagság nagyban befolyásolja a termék élettartamát, a vastagabb papírból készült termékek általában tartósabbak. Ez persze nem azt jelenti, hogy feltétlenül jobban fog funkcionálni a szórólapunk, ha az 350 g/m2-es műnyomó papírra nyomtatjuk. Pár példa a leggyakoribb vastagságra népszerű termékek esetében:

  • Szórólapok: 115 g/m2 – 200 g/m2
  • Névjegykártyák: 300 g/m2 – 350 g/m2
  • Papírtáskák: 90 g/m2 – 200 g/m2
  • Mappák: 350 g/m2
  • Plakátok: 200 g/m2
  • Levélpapír: 80 g/m2 – 90 g/m2
nyomdai árajánlat kérés

Bizonyos termékek esetében ez a mérőszám nem adható meg, ilyen például a felírótábla, vagy a gyűrűs mappa. Ezeknél a termékeknél fontos szempont a merev, kemény felület kialakítása, ezért nyomattal ellátott papír egy kemény karton lapra kerül felhordásra kasírozás technikával.

3. Nyomtatás típusa és színei

A nyomdai gyártás költségére jelentős hatással van a nyomatok színe, színösszetétele. A nyomdafesték valamennyi nyomtatási eljárás (digitális, ofszet, szitanyomás stb.) esetében drága. Ezért érdemes a grafikánkat pontosan megtervezni, és a nyomat színeit a nyomdával egyeztetni. A nyomdák nyomatokat alapesetben 3 kategóriába sorolják: egy szín (fekete), Pantone színes, 4 színes (CMYK). Az egy szín (fekete) nyomás általában a legolcsóbb, erre 1+0, vagy 1+1-ként szoktak hivatkozni, attól függően, hogy a nyomat a papír egyik vagy mindkét oldalán megatalálható. A Pantone színeket másnéven direkt színeknek is nevezik, ezek előre kikevert színek, melyek szorosan kötődnek a hozzájuk rendelt kódhoz, így jól beazonosíthatók (pl.: arculati színek). Többnyire a céges arculati kézikönyvekben rögzítve vannak a cég színei Pantone és CMYK színkódban is, hogy a márka felismerhetősége ne romoljon. A 4 színes, vagyis a CMYK színkóddal jelölt nyomatok zavarhatnak össze legkönnyebben egy laikust. Ebben az esetben a grafika színeit 4 szín eltérő arányú keverése adja ki: C – cián, M – magenta, Y – sárga, K – fekete. Sok esetben lehet meglepő, hogy a nyomda például egy világoskék logóra 4 színes nyomással számol, pedig a szemünknek az csak „egy szín”. A félreértések elkerülése végett – és költséghatékonyság miatt – érdemes már az árajánlat kérés során tisztázni a grafika színösszetételét.

nyomdai árajánlat kérés

4. Kötészet és kiegészítők

A kötészet alá rengeteg különféle nyomdaipari eljárás tartozik, amelyek nem jellemzőek minden termékre. Egyszerűbb termékek, például szórólapok esetében csak a méretre vágás, hajtott szórólap esetében a biegelés jöhet szóba. A biegelés során a lapokat a hajtás mentén egy tompa késsel nyomják meg, hogy a hajtogatás során ne gyűrődjön meg az anyag.
Jegyzetfüzetek esetében a tömbösítés többféle kötészeti megoldással is megvalósítható. Ide tartozik a spirálozás és a ragasztókötés. A ragasztókötés könnyen letéphetővé tehetők a jegyzetlapok. A jegyzetfüzeteknél szóba jöhet borító és borító nélküli változat is, ami a kötészet szempontjából is fontos paraméter.
A fóliázás számos terméknél felmerülhet, pl.: irattartó mappák, papírtáskák és névjegykártyák. Ebben az esetben a papír felületére fényes vagy matt fóliát húznak. A matt fóliázás többnyire valamivel költségesebb. A mappák esetében többletköltséggel jár, amennyiben a mappákat hajtogatva szeretnénk megkapni. Ellenkező esetben kiterítve kerülnek átadásra.

5. Mennyiség

Természetesen az árat leginkább a megrendelt mennyiség befolyásolja. A nyomdai árajánlat kérésnél érdemes sávosan emelkedő mennyiségekre árajánlatot kérni, kezdve a minimális rendelési mennyiséggel (100 db, 200 db, 300 db, 500 db, 1000 db). Így pontos képet kaphatunk arról, hogy mennyivel kedvezőbb a darabár nagyobb mennyiség rendelése esetén.

6. Nyomdai árajánlat kérés határideje

Nagyon fontos, hogy már az elején tisztázzuk a nyomdával a gyártási időket. Amennyiben van a termék beérkezésének fontos, kötött dátuma, azt közöljük a nyomdai árajánlat kérésnél. Bizonyos esetekben a nyomdák felár mellett tudnak elvállalni határidőre történő teljesítést.

nyomdai árajánlat kérés

Hogy néz ki egy pontos nyomdai árajánlat?

Nézzünk most néhány konkrét példát nyomdai árajánlatokra!

Zsinórfüles papírtáska gyártás (álló)
Kivitel: kék színű zsinórfüllel
Nyomtatás: 4+0 szín (színesen nyomott grafika mindkét oldalon)
Anyag: 170g/m2 műnyomó papír + fényes fólia
Mérete: 20 x 20 x 8 cm (szélesség x magasság x talpszélesség)
Mennyiség: 100 db
Ár: 1490 Ft+ÁFA/db
Mennyiség: 200 db
Ár: 985 Ft+ÁFA/db

Gyártási idő: kb. 2-3 hét (jóváhagyott grafikától számítva)

Ebben az esetben az egy négyzet alakú zsinórfüles papírtáskára szól. A grafika színes. Ebben az esetben a táska mindkét oldalán megjelenik a színes grafika, az árajánlatban mégis 4+0 szín van feltűntetve (vagyis egy oldalon színesen nyomott). Ez azért van, mert az ekkora méretű papírtáskák esetében a grafikákat egy ívre nyomtatják, amit majd hajtanak és ragasztanak. Az ívre két helyre kerül fel a nyomat, de csak az egyik oldalán. Fényes fóliázott, vastagabb papírból fog készülni.

Névjegykártya nyomtatás (kétoldalas)
Mérete: 90×50 mm
Nyomás: 1+1 szín (2 oldalon feketével nyomott)
Anyag: 350 g fehér műnyomó papír, fólia nélkül
Mennyiség: 300 db – (3×100 db)
Ár: 45 Ft+ÁFA/db

A fenti névjegykártya árajánlat egy standard méretű névjegy, ami csupán fekete színnel kerül nyomásra, fóliázás nélkül. Fontos, hogy amennyiben több eltérő grafikával szeretnénk gyártatni, azt jelezzük, mivel bizonyos termékek esetében ez többletköltséget von maga után.

LA4 boríték nyomtatás (nem kifutós grafika)
Méret: 110×220 mm
Kivitel: szilikonos záródás, ablak nélkül
Nyomás: 4+0 szín
Mennyiség: 500 db
Ár: 48 Ft+ÁFA/db

A boríték esetében az árajánlat kérésben mindenképp jelezzük azt a grafikára vonatkozó információt, hogy kifutós-e, vagy sem. A kifutós grafika a termék széléig terjedő nyomatot jelöli. A borítékokat többnyire már kész, hajtogatott és ragasztott termékként nyomják meg, ezért kifutó grafikákat csak speciális gépek tudnak felvinni rájuk.

nyomdai árajánlat kérés