Ebben a cikkben bemutatjuk hogyan is megy házilag a boríték hajtogatása, megosztjuk a legoptimálisabb papírtípusokat, majd bepillantást nyújtunk a nagyüzemi borítékgyártás/boríték készítés világába is.

Boríték hajtogatás otthon egyszerűen

Az otthoni boríték készítése egyszerű, mégis hatásos módja lehet a személyes levelezés egyéni megjelenésének. Az interneten számos helyen elérhetők borítékhajtogatási segédletek, melyek lépésről lépésre végig vezetnek egy boríték meghajtásán. Természetesen megannyi különleges és egyedi hajtási módszerhez találhatunk tartalmat, éppen ezért most nem is törekszünk arra, hogy mindet bemutassuk, de a leggyorsabban és legkönnyebben elsajátíthatót bemutatjuk. Remekül alkalmas személyes jellegű küldemények feladásához, vagy például egy születésnapi parti meghívójának átadására is.

 1. A hajtogatáshoz egy négyezt alakú papírlapra van szükségünk, amit első lépésben a két átlója mentén meghajtunk.
 2. Ezután két egymással szemközti sarkát behajtjuk az átlók metszéspontjáig.
 3. A másik két sarok közül az egyiket felhajtjuk az átlók metszéspontjától valamivel feljebb, így létrehozva egy zsebet.
 4. Miután a tartalmat belehelyeztük az utolsó sarkot lehajtva már le is ragaszthatjuk és kész a boríték.

Ennek a kivitelnek egy kicsit komplikáltabb verziója szintén akár elsőre megvalósítható. Videón a folyamat.

Természetesen a boríték hajtogatás A4-es lappal is indítható, hiszen két egyszerű hajtással és egy olló vagy papírvágó segítségével könnyen átalakítható négyzet alakúvá. Az állított A4-es lap felső sarkait a szemközti oldalhoz hajtjuk úgy, hogy egy derékszögű háromszöget kapjunk. A hajtások ezáltal kijelölik egy négyzet átlóit. Itt már csak annyi a dolgunk, hogy a lap felesleges alsó részét eltávolítsuk és máris kezdhetjük a fent leírt lépések alapján a munkát.

Tipp: A leragasztás akkor a legegyszerűbb, ha kétoldalú ragasztócsíkot használunk.

A boríték hajtogatás A4-es lapból elvégezhető mindenféle egyéb eszköz nélkül is. Az alábbi videó végig vezet minket azon, hogyan is lehet ezt csupán egy lappal és a kézügyességünkkel megoldani.

boríték hajtogatás

Szintén egy egyszerűbb, de praktikus módszer a boríték hajtásra:

boríték hajtogatás

A különleges formák révén nem csupán a boríték tartalma, de maga a boríték is értékké válik. Egy ajándék boríték hajtogatása már valamivel komplexebb folyamat. Az igazán szívhez szóló üzenetek feladásához itt megtanulhatjuk, hogy hogyan kamatoztathatjuk haladó origami készségünket szív alakú boríték elkészítéséhez.

Legoptimálisabb papírtípusok boríték hajtogatáshoz

Amikor otthoni borítékot készítesz, fontos figyelembe venni a megfelelő papírtípust is. A vastagabb (115 g/m2 – 250 g/m2) stabilabb borítékot eredményeznek, míg a vékonyabb papírok könnyebben hajthatók, kevésbé gyűrődnek, ezért elegánsabb végeredményt kapunk. A hagyományos 80 g/m2-es papír használatát nem javasoljuk, mivel könnyen szakadhat, vagy sérülhet.
Ha valami különleges megoldásban gondolkodunk, akkor érdemes kreatív papírokat is használni. Ezek a papírok többnyire anyagukban színezettek, bordázottak, ezért kézbe véve nem hétköznapi benyomást keltenek.

Standard boríték méretek

Hogyan is megy a boríték gyártás céges szinten, több ezres darabszám esetén? A nagyüzemi boríték gyártás alapja az egységesített méret rendszer, melyet Európa szerte minden országban használnak hasonlóan a standard papírméretekhez.

A szabvány boríték méretek a következők:

 • LC6: 114mm x 162 mm
 • LA4: 110mm x 220 mm
 • LC6/5: 114mm x 229 mm
 • LC5: 162mm x 229 mm
 • TC4: 229mm x 32 4mm
 • TB5: 176mm x 250 mm

Ezeket a szabvány méreteket a papírméretekhez és azok hajtott méreteihez igazítva hozták létre, azonban sok nyomda természetesen az ügyfél igényeihez szabva készít egyedi méretben is borítékokat. Azt azonban érdemes végig gondolni, hogy mekkora mennyiségre van szükség, mivel az egyedi gyártás általában csak több ezres vagy több tízezres példányszám fölött lehetséges.

boríték hajtogatás a4

Nagyüzemi boríték gyártás

Amennyiben egy cég számára tervezünk levélfeladást természetesen nem jöhet szóba a kézzel hajtott boríték, erre merőben más eljárás alkalmazása a célszerű. Több száz vagy több ezer boríték esetén ezt már érdemes előregyártottan megvásárolni. A leggazdaságosabb megoldás azonban, ha közvetlenül a cégünk számára gyártatjuk. A fejlett nyomdai technológia ma már szinte bármilyen grafikát képes nyomatként felvinni bármelyik borítéktípusra. Legyen szó akár egy egyszerű céges logóról, vagy bonyolult, kifutós, fotórealisztikus grafikáról, a megvalósítás lehetséges. Igény esetén sok nyomdánál még a címzéssel sem kell bajlódnunk, hiszen a nyomás perszonalizálható. Elég az adatokat egy táblázatban leadnunk a nyomda felé és a kész terméket borítékolva, címezve, feladásra készen kapjuk meg.

szilikonos boríték

Egyedi céges borítékok: A vállalati megjelenés kulcsa

Az egyedi, céges logóval ellátott borítékok nagyszerű módja annak, hogy egy vállalat vagy márka hatékonyan kommunikálja üzenetét. Ezek a borítékok nemcsak professzionális megjelenést kölcsönöznek, hanem erősítik a márkaazonosságot is. A céges logóval ellátott borítékok fontos szerepet játszanak a céges világban, hiszen:

 • Professzionális megjelenést adnak, ezáltal növelik a cég felé az ügyfél bizalmát
 • Segítik erősíteni a márkaismertséget és a márka identitást.
 • Az egyedi borítékok kiválóan alkalmasak arra, hogy felhívják a címzett figyelmét a küldött anyagra, így növelve az észlelési esélyeket.
céges boríték

A borítékok fontos szerepet játszanak a kommunikációban, legyen szó akár otthoni levelezésről, vállalati kommunikációról vagy direkt marketingről. Az egyszerű otthoni boríték hajtogatástól kezdve a nagyüzemi gyártásig, mindegyik megoldás egyedi lehetőségeket kínál a felhasználóknak és cégeknek egyaránt. Emellett az egyedi, céges logóval ellátott borítékok segítenek kiemelni és erősíteni a márkaazonosságot, és hatékonyan kommunikálnak a címzettekkel. Legyen szó bármilyen célról, a megfelelő boríték kiválasztása és használata minden esetben fontos része a hatékony kommunikációnak.

Ahogyan a digitális világ egyre inkább teret hódít, sokan még mindig értékelik a hagyományos levelezés varázsát. A borítékok, noha egyszerűnek tűnnek, hordoznak magukban egyfajta eleganciát és praktikusságot.
A borítékoknak a mai világban is fontos szerep jut: egy kézzel írt, személyes levél feladásában éppen annyi, mint egy üzleti levél, vagy direkt marketing üzenet eljuttatásában. Keveseknek jut talán már eszébe kézzel levelet írni és még kevesebbeknek, hogy akár a borítékot is elkészíthetjük, ezzel még egy apró plusz minőséget adva az üzenetnek. Egy nagy cég számára természetesen ez már nem lehet opció. Üzleti világban egészen más módon próbálhatunk kitűnni a versenytársak közül.