Boríték méretek és szabványos papír méretek

  1. Canva
  2. Forzen
  3. VistaCreate
  4. Fotor
  5. GIMP
  6. Szórólap készítő adobe programok

A szórólap készítés a mai napig a direkt marketing egyik legfontosabb eszköze. Szakképzett grafikus felkeresése mellett egyre gyakoribb, hogy a hirdetők maguk próbálnak összerakni nyomdai anyagot és erre kiváló megoldást kínálnak a különféle online és asztali szórólap készítő alkalmazások. A cikkben listázzuk az 5+1 legjobb szórólap készítő programot. Nem rangsoroljuk, hiszen funkciójukat tekintve nem szignifikáns az eltérés és nem is szeretnénk olvasóinkat befolyásolni egyik-vagy másik alkalmazás használata irányába. A cikk azért készült el, hogy segítse a nyomda világában nem annyira járatos felhasználót afelé, hogy szakmailag helyes, nyomdai fájlt tudjon szolgáltatni a nyomdának akár grafikus igénybevétele nélkül is.

Canva

A Canva sok tekintetben erős kihívója a professzionális Adobe programoknak. A nyomdai világban ritkán dolgoznak vele, viszont otthoni, kis példányszámú anyagok elkészítésére tökéletes választás. Számos szórólap sablon minta megtalálható még az ingyenes verziójában is. Stock fotó adatbázisa kifejezetten jól használható és bőséges. A méretezés és szövegszerkesztésen felül számos izgalmas funkciót tartogat a felhasználóknak. A dokumentumunk méretét többféle mértékegységben is megadhatjuk (pixel, cm, mm, inch stb.), amiket egymás között automatikusan át is tudunk váltani. A kész tervünket letölthetjük nyomdai verzióban is, kifutóval és vágójelekkel ellátva. Fontos megjegyezni, hogy a Canva is (mint listánk legtöbb szereplője) nem teljesen ingyenes. Sok funkció, stock kép és sablon csak fizetős felhasználó létrehozása után lesz elérhető. Áraival azonban nagyon kompetitív a piacon, hiszen töredéke és Adobe előfizetésnek.

canva szórólap készítő

Forzen

A Forzen.hu egyedi koncepciót valósít meg az online szórólap készítő programok között. Az ingyenes regisztrációt követően a szerkesztő minden funkciója elérhető. Hatalmas sablon adatbázissal rendelkezik illusztrációk, fotók és egyéb grafikai elemek tekintetében. Egyes elemek külön kerülnek pénzbe, de majdnem mindnek van ingyenes alternatívája. A terv készítését követően a szórólap sablon menthető a webes felületen és a szórólap készítő program több alternatívát kínál a letöltésre: letölthetjük tovább szerkeszthető .ai formátumban, nyomdai vágójeles és sima formában is. Minden letöltési forma más-más összegbe kerül és közvetlenül a szolgáltatásért kell fizetni, nem pedig előfizetéses rendszerben működik. Az igazán meglepő újítása, hogy magát nyomtatott végterméket is megrendelhetjük pár kattintással, ami közvetlenül az általunk készített terv alapján fog elkészülni.

forzen szórólap készítő

VistaCreate

A VistaCreate egy nagyszabású online szerkesztő alkalmazás, amely kínál szórólap sablonokat is az üres alapoktól a szerkeszthető változatokig. A kezelőfelülete nagyon hasonlít a Canva felülethez, azonban az ingyenes változatában nagyobb választék érhető el stock képekből és szerkeszthető objektumokból. A szórólap szerkesztés során be tudjuk állítani a kifutók és vágójelek mutatását, ahhoz azonban, hogy ezekkel együtt exportáljuk a kész dokumentumot elő kell fizetnünk a Pro verzióra, amit 14 napig ingyen is tesztelhetünk.

Vista Create szórólap készítő

Fotor

Ebben a szerkesztőben az Adobe Photoshop-hoz hasonló képszerkesztő funkciók mellett találunk sablonokat is nyomdai anyagokhoz. Az online felületen navigálhatunk a szórólap sablonok felé, amik a regisztráció után lesznek elérhetők. A Fotorban vegyesen találhatók ingyenes és fizetős sablonok, ami azután derül ki, hogy a sablont kiválasztjuk szerkesztésre. A kezelőfelület szintén nagyon hajaz a Canva féle design-ra, könnyen el tudunk igazodni a funkciók között. A fizetős verzióban már mesterséges intelligenciával való képalkotás is lehetséges.

Fotor szórólap készítő

GIMP

A GIMP egy ingyenes asztali alkalmazás, amely professzionális szerkesztés kínál online és nyomdai tartalmakhoz. A nyílt forráskódú szoftverben könnyen tudunk kezelni minden formátumú képet, szöveget hozzáadni, elrendezni és formázni. Az exportálás lehetséges nyomdakész formában is. A program használata igényel némi rutint a szerkesztő programok területén, de kis tapasztalattal is remek alternatíva lehet az Adobe programcsalád helyett. A program csupán angol nyelven érhető el.

gimp szórólap készítő

Szórólap készítő adobe programok

Az Adobe programok ugyan nem elhanyagolható összegbe kerülnek havonta a felhasználók számára és használatuk nem feltétlenül intuitív, viszont megfelelő kezekben a végeredmény egy tökéletes nyomdai fájl lehet. A Photoshop és az InDesign elengedhetetlen kelléke bármely grafikusnak és dizájnernek. Az InDesign-ban nem csupán egyoldalas vagy kétoldalas szórólapunkat tudjuk megszerkeszteni, de akár nagyobb terjedelmű, vagy hajtott szóróanyagunkat is professzionális módon tudjuk elkészíteni és exportálni. A programok használata elsőre nagyon bonyolultnak tűnhet, de az Adobe nagyon odafigyel az egységes kiosztásra és ikonhasználatra, ami azt jelenti, ha egyik programjukat el tudjuk sajátítani, akkor sok ismerős dologgal találkozhatunk a többiben is és könnyebben kezelhetjük őket. Nem mellesleg az interneten számos helyen elérhetők segédanyagok, leírások, fórumok és videós anyagok a felhasználók megsegítésére.

Amennyiben szórólap készítő alkalmazást keresünk saját felhasználásra számos opció érhető el akár teljesen ingyenesen. A tökéletes munka ugyan egyik esetében sem garantált, még a fizetős verziók paywall-ja mögött található funkciókkal sem. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne tudnánk sajátkezűleg elkészíteni egy funkciójában és kreatív tartalmában megfelelő szórólap anyagot. Amennyiben azonban biztosra akarunk menni érdemes felvenni kapcsolatot tapasztalt grafikussal és az ő segítségével és tanácsadásával elkészíttetni a grafikai tervezést.